Pavlova

Eftersom Maria var så vänlig och fotade min pavlova i lördags, har jag inget annat val än att försöka aktivera mig här på bloggen igen. Pavlova är ju världens enklaste och somrigaste efterrätt, speciellt med färska bär på! I det här receptet som jag lånade härifrån blev tårtan väldigt stor och skulle ha räckt till över tio personer, så det går att halvera receptet om man inte ska ha storkalas.

pavlova-IMG_3508

Pavlova

8 äggvitor
5-6 dl florsocker
4 msk maizena
2 msk vitvinsvinäger
½ tsk vaniljpulver
5 dl vispgrädde
färska bär, till exempel jordgubbar
citronmeliss

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke av rostfritt stål tills de bildar ett vitt skum.
2. Häll i florsockret, lite i taget, och vispa hårt tills det blir en maräng. Man ska alltså kunna hålla skålen upp och ner.
3. Häll i resten av ingredienserna och vispa tills allt är blandat.
4. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper och forma till en cirkel med en grop i mitten och höga kanter. Marängen kommer att svälla i ugnen, så gör den inte så stor. Typ 20 cm i diameter är lagom.
5. Sätt pavlovan i ugnen och vrid ner temperaturen till 150 grader. Grädda i ca 90 minuter. Lämna kvar plåten i ugnen, vrid av värmen helt och låt ugnsluckan stå på glänt.
6. När pavlovan har svalnat helt kan du ta ut den och dekorera med vispad grädde och bär. Försök att spara detta tills just innan den ska ätas, annars kan den bli mjuk och det är ju inte meningen. Själva marängbottnen kan förvaras i rumstemperatur (eller i stängd ugn) i flera dagar, bara man håller fukt borta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s